Prešovčanky vstupujú do extraligy so zahraničnými posilami

23.09.2008 Prešov

Prešov 23.septembra (TASR) – Basketbalistky BK \'99 PU Prešov budú po prvý raz bojovať o body v najvyššej ženskej súťaži v ére samostatného Slovenska.
V sobotu 27. septembra si o 16. hodine na vynovenej palubovke mestskej športovej haly zmerajú sily s basketbalistkami Ružomberka.
"Bude to skutočne krst ohňom, pretože družstvo z Liptova je niekoľkonásobným slovenským šampiónom, nehovoriac o jeho úspechoch počas účinkovania v Európskej lige žien. Napriek tomu verím, že nebudeme ťahať za kratší koniec a zúžitkujeme všetko čo sa nám podarilo natrénovať počas náročnej prípravy, " uviedol v utorok na stretnutí s novinármi riaditeľ klubu Jozef Višňovský.
Družstvo začalo prípravu koncom júla pod vedením nového trénera Tibora Jányho. Počas nej absolvovali dva turnaje v Poľsku a niekoľko prípravných zápasov na Slovensku. V priebehu augusta a septembra sa k tímu postupne pripojili nové hráčky. Z českej najvyššej súťaže prišla 26-ročná ruská basketbalistka Julia Karavajevová. Tá bude so svojimi 193 centimetrami zároveň najvyššou hráčkou v prešovskom tíme. Tréner sa bude môcť opierať aj o skúsenosti 22-ročnej Američanky Erin Lawlessovej, ktorá v minulom roku pôsobila v talianskej lige a poslednou zahraničnou posilou klubu je 20-ročná lotyšská hráčka Ieva Kúlíte.
Tréner nováčika ženskej extraligy Tibor Jány je v prípade prognóz opatrný a úspech svojich zverenkýň chce založiť na sile celého kolektívu. "Samozrejme, že najväčšia zodpovednosť bude na skúsených hráčkach, ktoré už pôsobili v kvalitnejších súťažiach. O konečnom umiestnení by som však nerád hovoril. Úspechom by nepochybne bola účasť v play off. Musíme byť pripravení aj na zaváhania a chyby. Chceme však produkovať dobrý basketbal, ktorý sa bude divákom páčiť, uviedol pre TASR Jány. Na tréningový proces bude družstvo využívať univerzitnú halu a mestskú športovú halu, kde sa uskutočnia majstrovské zápasy. Tá dnes po rekonštrukcii disponuje novou palubovkou, ktorá spĺňa parametre na organizovanie medzinárodných podujatí. Rovnako v nej pribudli aj nové basketbalové koše, ktoré sa spúšťajú pomocou diaľkového ovládania.
Na poslednú chvíľu sa realizačnému tímu podarilo zabezpečiť účasť družstva aj v Stredoeurópskom pohári žien. Význam účasti v súťaži zhrnul pre TASR riaditeľ klubu Jozef Višňovský: "Silu nášho tímu chceme otestovať aj v konfrontácii s poprednými klubmi európskych súťaží. V neposlednom rade je to atraktívna súťaž, ktorá pritiahne do haly viac fanúšikov. V našej skupine sa stretneme s rakúskym Pover Tigers Wels, rumunskou CSM Oradea, českým Valosunom Brno a košickou Cassoviou. " Prvý zápas odohrajú Prešovčanky na domácej palubovke proti súperovi z Rakúska 22. októbra.
V záujme posilnenia propagácie basketbalu v Prešove sa vedenie klubu rozhodlo, že zatiaľ nebude vyberať vstupné. V tomto trende by chceli pokračovať aj v nasledujúcom období.

Realizačný tím BK'99 PU Prešov: Prezident klubu Pavel Hagyari, riaditeľ Jozef Višňovský, športový riaditeľ Marián Vojčík, tréner Tibor Jány, vedúci družstva Anton Hrinda, lekár Júliu Svätojánsky, manažér Marek Matej.
 

Vyberte región

mark